Pălăria, la început rotunjită, apoi plată şi uneori adâncită la mijloc este destul de cărnoasă, elastică şi fără gurgui. Cuticula este albă, netedă, uscată şi uneori chiar drapată, întotdeauna cu aspect mătăsos. Piciorul este cilindric, fusiform, puţin bulbos la bază, iniţial plin, apoi gol pe dinăuntru, cu inel alb, delicat şi glisant. Lamele sunt foarte dese, delicate şi ondulate, de culoare crem. Carnea este compactă, albă şi când este atinsă se îngălbeneşte, în special pe cuticulă; de culoare roz în partea inferioară, bulboasă, a piciorului. Mirosul şi gustul sunt plăcute.

VARIABILITATE. Coloritul pălăriei variază de la alb la gri, câteodată cu reflexe maronii sau gălbui. Lamele sunt iniţial de culoare alb-lăptos şi capătă cu timpul nuanţe roz.

HABITAT. Se întâlneşte, uneori şi în grupuri, pe terenurile cultivate, pajişti, luminişurile din păduri, de la câmpie până în zonele deluroase de altitudine medie.

PERIOADA DE CREŞTERE. Vara-toamna.

SPECII ASEMĂNĂTOARE. Poate fi confundată cu varietăţile albe ale speciilor mortale: Amanita verna şi Amanita virosa, dar se deosebeşte uşor de acestea prin absenţa volvei.

SINONIME. Lepiota leucothites, Lepiota pudica, Lepiota parvis, Agaricus naucinus.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: