Sinonime: Agaricus excoriatus, Lepiota excoriata, Leucocoprinus excoriatus, Leucoagaricus excoriatus, Mastocephalus excoriatus.
Ciuperca a fost descrisă pentru prima dată în anul 1762 de către micologul german Jacob Christian Schaffer sub numele de Agaricus excoriatus. Numele ştiinţific actual de Macrolepiota a fost dat de către micologul ucrainean Solomon P. Wasser în anul 1978. Epitetul specific “excoriata” înseamnă “a jupui, jupuite” cu referire la modul în care solzii se îndepărtează de marginea pălăriei. Specia este saprofită adică îşi procură hrana din substanţe organice în descompunere.
Pălăria este iniţial ovoidală, aproape rotundă sau în formă de clopot cu marginea răsucită spre interior, cu un gurgui mare în mijloc, de culoarea cojii de alună într-o nuanţă mai închisă în centru. La maturitate devine plată, în centru netedă, uşor cocoşată, marginea pălăriei prezintă rămăşiţe ale vălului care atârnă în jos. Are un diametru de 8-15 cm.
Cuticula: iniţial este albicioasă până la cremoasă fiind presărată cu solzişori mici, neregulaţi, care devin la maturitate grosolan scămoşi având culoarea bej-maroniu. Cuticula are tendinţa de a se desface în franjuri dantelate caracteristice către margini, iar pe lângă aceste franjuri se observă o fâşie de culoare alb-imaculat.
Lamelele: sunt albicioase, înghesuite, aglomerate, bulboase, moi şi libere.
Carnea: este fragedă şi moale în pălărie, piciorul este fibros şi tare carnea fiind de culoare albă, la maturitate devine gri-albicioasă care nu se schimbă la aer. Are un miros plăcut şi gustul ca de alune.
Piciorul: este cilindric, fusiform, dur, este plin iniţial apoi devine gol în interior, bulbos la bază, albicios deasupra inelului şi galben-pai în dedesubtul acestuia spre bază, cu aspect făinos. Are un diametru de 1,3 cm şi o lungime de 10-14 cm.
Inelul: este simplu, îngust, mobil, adesea cu aspect dublu zdrenţuit.
Sporii: sunt elipsoidali şi hialini, având o mărime de 15-17 x 9-10 microni. Pulberea lor este albă.
Variabilitate: coloritul pălăriei este variabil între brun-deschis şi brun-închis. Piciorul, iniţial plin, apoi gol pe dinăuntru. Lamele sunt iniţial albe apoi cafenii.
Habitat: păduri mixte sau de conifere, luminişuri, păşuni sau pe lângă poteci, terenuri ierboase, creşte solitară sau în grupuri mici. De la zonele deluroase de altitudine medie la cele muntoase.
Perioada de creştere: vara-toamna, din luna iulie până în noiembrie.
Specii asemănătoare: Lepiota mastoidea sau nana de pădure mai ales în stadiul tânăr, perfect comestibilă. Ciuperca este similară cu numeroase specii toxice aşa că recoltarea lor este problematică.
Interes gastronomic: ciupercă foarte bună, cu condiţia să fie tânără.
Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: