Alte denumiri: bureţi căpreşti, false saffron milkcap;

Denumirea de Lactarius înseamnă “producere de lapte”, cu referire la sucul lăptos pe care îl emană atunci când este tăiată sau ruptă, epitetul specific deterrimus înseamnă “mai puţin bun”, cu referire la valoarea culinară scăzută pe care o are, numele de Lactarius deterrimus a fost determinat de micologul german Frieder Groger în anul 1968;

Sinonime: Lactarius deliciosus var. piceus, Lactarius deliciosus var. deterrimus;

Pălăria: este cărnoasă, fragilă, are 2,5-11 cm în diametru, la început este convexă cu marginea răsucită spre picior, apoi se aplatizează având mijlocul adâncit, pe final sub formă de pâlnie întinsă,  este de culoare roşu- portocaliu până la brun-portocaliu, adesea cu nuanţe verzui, poate avea cercuri zonare pe suprafaţă, la bătrâneţe se decolorează în verde murdar pătat, marginea devenind brun-gălbuie, este deseori atacată de viermi;

Cuticula: este netedă, lucioasă, devine unsuroasă la vreme umedă;

Lamelele: uşor decurente, dese, subţiri, cu lameluţe intercalate şi bifurcate, sunt de culoare pal-portocaliu, după o leziune apar pete de culoare roşietice care cu timpul devin de culoare gri-verzui;

Piciorul: este cilindric, îngroşat spre bază, la tinereţe piciorul este plin apoi devine repede gol pe dinăuntru, suprafaţa nu prezintă gropiţe, de culoare roşu-portocaliu, adesea brumată alb, cu timpul cu nuanţe verzui şi pete, are o înălţime de 4-10 cm, şi lăţimea de 1,5-2 cm, direct sub lamele are o zonă îngustă albicioasă, piciorul este deseori infestat cu viermi;

Carnea: este compactă, fragedă, portocalie, secretă un lichid slab portocaliu care devine roşietic după un timp, are miros slab de fructe, gust amărui şi uşor iute, este foarte repede atacat de insecte;

Laptele (sucul): este la început roşu-portocaliu asemănător sucului de morcovi, după 15-30 minute devine vişiniu sau roşu-închis, apoi după câteva ore verde-murdar, la bătrâneţe sucul se pierde din ce în ce mai mult;

Habitat: este o specie des întâlnită în pădurile de molid, în lunile august-noiembrie;

Specii asemănătoare: Lactarius deliciosus, Lactarius sanguifluus, Lactarius salmonicolor;

Interes gastronomic: este o ciupercă comestibilă dar de valoare redusă, poate fi consumată doar în stare tânără când nu este atacată de viermi, sub formă prăjită sau la grătar, se poate mura.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: