Alte denumiri: turtă sură, grisette;

Pălăria: are diametrul de 4-12 cm, la început conică, apoi convexă, după care se aplatizează, deseori cu un gurgui  (mamelon) în centru şi are zona de pe margine  puternic striată, de culoari variate la gri, la gri-deschis, rar cu resturi de volvă albă;

Cuticula: este netedă şi foarte lucioasă;

 

 

Piciorul: este lung de 6-18 cm, alb şi subţire, fără îngroşări, cu volvă membranoasă care îl înfăşoară la bază, în formă de teacă;

Inelul: lipseşte aproape întotdeauna;

Lamele: sunt albe , dese, late şi libere;

Carnea: este albă, fragedă şi fibroasă, cu miros slab, şi cu gust uşor dulceag;

 

 

Variabilitate: pălăria poate avea un colorit destul de variat, la multe varietăţi poate trece de la gri la portocaliu şi chiar la roşu, carnea este de la maroniu-deschis la galben, lamele au câteodată nuanţe gălbui;

Habitat: perioada de apariţie este în lunile iunie-octombrie, specia este foarte frecventă în zone păduroase, în lunci, terenuri aluvionare, în păduri de foioase şi conifere;

Specii asemănătoare: are un colorit asemănător cu cel al speciei Amanita phalloides, dar se deosebeşte clar de aceasta prin striaţiile accentuate de pe marginea pălăriei;

Comestibilitate: Bună, dar cu prudenţă în stare crudă este toxică- provoacă tulburări digestive, dar gătită este destul de gustoasă, toxinele fiind complet distruse prin tratamentul termic ;

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: