Pălăria în formă de rinichi sau aproape ovoidală este plată, foarte groasă şi lemnoasă, diametru 5-10cm, roşiatică.

Suprafaţa este netedă, lucioasă, neregulată şi ondulată, împărţită în multe inele de creştere concentrice care au nuanţe diferite.

Piciorul, prins excentric de pălărie sau chiar în poziţie laterală, este lung, cilindric, neregulat şi foarte consistent, înălţime 5-25cm, roşiatic.

Porii sunt foarte mici şi rotunzi.

Tuburile sunt scurte.

Carnea este deosebit de scorţoasă, inodoră şi insipidă.

 

 

VARIABILITATE. Coloritul pălăriei variază între roşietic şi brun-violaceu, ajungând, uneori, până la negru, cu nuanţe gălbui şi cu inele de creştere vizibile. Este, la început, spongioasă şi, apoi, lemnoasă. Piciorul, câteodată foarte lung, alteori abia vizibil, are acelaşi colorit ca pălăria. Porii sunt, iniţial albicioşi, apoi galbeni şi chiar negri. Tuburile sunt, la început, albe şi, apoi, galbene.

HABITAT. Creşte în pădurile de foioase şi  mult mai rar în cele de conifere, pe cioturi sau rădăcini intrate  în putrefacţie, în timpul creşterii, înglobează în pălărie rămurele, frunze, bucăţele de lemn, şi tot ce se află în calea sa. De la câmpie la munte.

PERIOADA DE CREŞTERE. Poate fi găsită tot anul, este cultivată în ţările Orientului Îndepărtat pentru efectele sale curative;

SPECII ASEMĂNĂTOARE, între speciile din acest gen este singura care posedă picior.

Comestibilitate. Fără interes alimentar.

 

 

 

 

 

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: