Alte denumiri: ciuperca cerbului, candlestick fungus, candlesnuff fungus, carbon antlers, stang’s horn fungus.

Sinonime: Clavaria hypoxylon, Xylosphaera hypoxylon, Sphaeria hypoxylon.

A fost descrisă pentru prima dată sub numele de Clavaria hypoxylon în anul 1753 de către botanistul suedez Carl Linnaeus. Dar a fost transferată sub numele de Xylaria hypoxylon în anul 1824 de către micologul englez Robert Kaye Greville. Numele de gen Xylaria provine de la substantivul grecesc xilem care înseamnă lemnul unui copac. Epitetul specific “hypoxylon” derivă din cuvintele “hypo” care înseamnă “dedesubt” şi “yxlon” care înseamnă “lemn’.

Este o ciupercă bioluminiscentă datorită unei substanţe proteice secretată de aceasta numită luciferină. Aceasta reacţionează cu oxigenul având loc oxidarea luciferinei sub acţiunea fermentului special luciferaza, însoţită de eliminarea luminii. Emite o lumină foarte slabă de culoare verzuie şi care poate fi văzută într-o pădure întunecată cu nopţi înourate alături de un intensificator de imagine.

Corpul său fructifer: înalt de cel mult 8 cm, partea de sus este albicioasă, despicată şi aplatizată asemenea coarnelor în miniatură ale unui cerb.

Vârfurile sunt la început albicioase din cauza împrăştierii sporilor, apoi negre şi brumate iar baza pedunculată întotdeauna neagră şi catifelată, deseori curbată sau sinuoasă.

Specii asemănătoare: se poate confunda cu Xylaria carpophila (beechmast candlesnuf) care creşte numai pe copacii de fag în descompunere, aceasta se prezintă sub formă de fir lung de 2-5 cm, uneori ramificat.

Perioada de creştere: ciupercile cresc de obicei pe lemn de esenţă tare, pe tot parcursul anului pe cioturi putrede aflate în descompunere, pe trunchiuri uscate şi crengi căzute pe pământ, în special în pădurile de foioase.

Comestibilitate: fără interes alimentar.

 

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: