Pălăria, foarte cărnoasă şi tare, la început este emi-sferică, apoi convexă şi, la maturitate, plată sau uşor adâncită, deseori cu marginea ondulată şi crestată, diametru 5-12cm, maronie.

Cuticula este uscată şi catifelată.

Piciorul, destul de gros şi în formă de pară, are pe el o reţea în relief de culoare brun-închis, înălţime 5-14cm, maroniu.

Porii sunt foarte mici, iniţial rotunzi, apoi unghiulari.

Tuburile sunt lungi şi aderente printr-un cârlig.

Carnea este moale, aproape spongioasă, cu miros delicat şi gust oarecum amar.

VARIABILITATE. Coloritul pălăriei poate varia între brun-deschis şi gălbui. Reţeaua de pe picior tinde să dispară către bază. Tuburile şi porii sunt, mai întâi, albi şi, apoi, roz sau chiar violacei. Când este tăiată, carnea devine roz.

HABITAT. Poate fi găsită în pădurile de foioase şi de conifere, în special în locuri uscate, de la deal la munte.

PERIOADA DE CREŞTERE. Vara-toamna.


SPECII ASEMĂNĂTOARE.
Poate fi uşor confundată cu Boletus edulis sau cu Boletus aereus, care, totuşi, au reţeaua de pe picior mai delicată.

SINONIME. Boletus felleus.

Comestibilitate. Fără interes alimentar.