Pălăria este, la început, globuloasă, apoi conică în formă de clopot şi, în ultima fază de creştere, aproape plată, cu bordură foarte fină răsfrântă spre  interior, diametru 6-20cm, albicioasă.

Cuticula de culoare alb-cenuşiu, este acoperită din abundenţă cu numeroşi solzi de culoare brun-gri în nuanţă închisă, cu aspect uscat  şi pufos.

Piciorul este  foarte puternic şi bombat, alb sau uşor maroniu, cu aspect catifelat şi  cu baza vizibil bulboasă, acoperit pe suprafeţe reduse de
filamente scurte, înălţime 4-9cm, alb.

Lamele sunt destul de rare, înalte şi  cărnoase,  galben-crem cu  reflexe verzui; când ciuperca este în faza de maturitate, ele emană picături minuscule de apă.

Carnea este densă, fragedă, cea pălăriei este gri, iar cea de la baza piciorului gălbuie cu miros caracteristic de făină şi gust dulceag.

 

 

VARIABILITATE. Coloritul pălăriei este uniform: alb-cenuşiu, câteodată cu nuanţe slabe violacee. Piciorul are un colorit alb sau ocru. Lamele sunt colorate în diferite nuanţe de galben, câteodată şi spre verzui.

HABITAT. Specie destul de rară, dar în unele locuri abundentă, în păduri de brad sau de fag.

PERIOADA DE CREŞTERE. Vara-toamna.


SPECII ASEMĂNĂTOARE.
Poate fi confundată cu Tricholoma terreum (ciuperca-şoarecelui), mult mai mică şi cu solzii de pe pălărie mai deşi şi mai delicaţi.

SINONIME. Tricholoma tigrinum.

PERICULOZITATE.  TOXICĂ – provoca tulburări gastrointestinale destul de grave.

 

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: