Alte denumiri: tătăraş, stea franjurată, ciupercă de pământ, fringed earthstar, sessile earthstar;

Sinonime: Geastrum sessile, Geastrum rufescens, Geastrum fimbriatum, Lycoperdon sessile, Geaster tunicatus, Geastrum tunicatum;

Specia a fost descrisă în anul 1829 de către botanistul suedez Elias Magnus Fries. Epitetul specific “fimbriatum” înseamnă “franjurat” cu referire la modul cum se despică lacinii.

La început este o mică biluţă albicioasă, uneori cu fire de pământ încrustate în ea şi cu înveliş destul de scorţos, aparatul fructifer are diametrul 2-5cm, şi înălţime 2-4cm, albicios.

Puţin câte puţin, cuticula tinde să se despice formând 6-9 lacinii care se extind către exterior ca nişte  petale mici dispuse ca razele  unei stele.

Fiecare lacinie începe  să se răsucească spre exterior şi în jos, astfel încât ridică şi ciuperca de la pământ, în  mijlocul  acestei  „flori” neobişnuite” se află sacul sporal, neted,  membranos, semănând cu hârtia.

În partea de sus se poate  observa un mic gurgui, care la maturitate se deschide ca un crater minuscul  cu marginea franjurată, pentru a permite sporilor să iasă.

Variabilitate: la început, laciniile au o consistenţă cărnoasă şi sunt albe apoi devin din ce în ce mai lemnoase şi maronii.

Sacul sporal este, la început alb şi, apoi,  de culoarea cojii de alună spre măsliniu.

Gleba este iniţial albă şi apoi devine de culoarea tutunului şi prăfoasă.

Habitat: poate fi întâlnită frecvent în pădurile de foioase şi de conifere, pe terenuri  bogate în humus, de la deal la munte.

Perioada de  creştere: vara-toamna.

Specii asemănătoare: se aseamănă cu Geastrum rufescens care însă are un  colorit mai roşietic. Din acelaşi gen mai fac parte Geastrum quadrifidum cu exoperidiul  împărţit în 4-8 lacinii dispuse sub formă de raze şi cu sacul sporal de un peduncul scurt. Geastrum fornicatum ale cărei lacinii se întind în jos  ridicând de la pământ sacul sporal de formă aproape globuloasă-turtită. Geastrum  mirabilis cu 5 lacini care creşte pe frunze moarte.

Comestibilitate: deşi sunt fără interes alimentar acestea sunt consumate de popoarele tribale din India (Madhya Pradesh).

This image has an empty alt attribute; its file name is geastrum1-1024x723.jpg

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: