La început este o mică biluţă albicioasă, uneori cu fire de pământ încrustate în ea şi cu înveliş destul de scorţos, aparatul fructifer are diametrul 2-5cm, şi înălţime 2-4cm, albicios.
Puţin câte puţin, cuticula tinde să se despice formând 6-9 lacinii care se extind către exterior ca nişte petale mici dispuse ca razele unei stele.
Fiecare lacinie începe să se răsucească spre exterior şi în jos, astfel încât ridică şi ciuperca de la pământ, în mijlocul acestei „flori” neobişnuite se află sacul sporal, neted, membranos şi semănând cu hârtia.
În partea de sus se poate observa un mic gurgui, care la maturitate se deschide ca un crater minuscul cu marginea franjurată, pentru a permite sporilor să iasă.
Variabilitate. La început, laciniile au o consistenţă cărnoasă şi sunt albe apoi devin din ce în ce mai lemnoase şi maronii.
Sacul sporal este, la început alb şi, apoi, de culoarea cojii de alună spre măsliniu.
Gleba este, iniţial, albă şi apoi devine de culoarea tutunului şi prăfoasă.
HABITAT. Poate fi întâlnită frecvent în pădurile de foioase şi de conifere, pe terenuri bogate în humus, de la deal la munte.
Perioada de creştere. Vara-toamna.
SPECII ASEMĂNĂTOARE. Se aseamănă cu Geastrum rufescens care, însă, are un colorit mai roşietic. Din acelaşi gen mai fac parte Geastrum quadrifidum, cu exoperidiul împărţit în 4-8 lacinii dispuse sub formă de raze şi cu sacul sporal de un peduncul scurt;
Geastrum fornicatum, ale cărei lacinii se întind în jos ridicând de la pământ sacul sporal de formă aproape globuloasă-turtită;
Geastrum mirabilis, cu 5 lacinii, care creşte pe frunze moarte.
Sinonime. Geastrum sessile.
Comestibilitate. Fără interes alimentar.