La început este o mică biluţă albicioasă, uneori cu fire de pământ încrustate în ea şi cu înveliş destul de scorţos, aparatul fructifer are diametrul 2-5cm, şi înălţime 2-4cm, albicios.

Puţin câte puţin, cuticula tinde să se despice formând 6-9 lacinii care se extind către exterior ca nişte  petale mici dispuse ca razele  unei stele.

Fiecare lacinie începe  să se răsucească spre exterior şi în jos, astfel încât ridică şi ciuperca de la  pământ, în  mijlocul  acestei  „flori” neobişnuite se   află   sacul  sporal,  neted,  membranos şi semănând cu hârtia.

În partea de sus se poate  observa un mic gurgui, care la maturitate se deschide ca un crater minuscul  cu marginea franjurată, pentru a permite sporilor să iasă.

Variabilitate. La început, laciniile au o consistenţă cărnoasă şi sunt albe apoi devin din ce în ce mai lemnoase şi maronii.

Sacul sporal este, la început alb şi, apoi,  de culoarea cojii de alună spre măsliniu.

Gleba este, iniţial, albă şi apoi devine de culoarea tutunului şi prăfoasă.

HABITAT. Poate fi întâlnită frecvent în pădurile de foioase şi de conifere, pe terenuri  bogate în humus, de la deal la munte.

Perioada de  creştere. Vara-toamna.

SPECII  ASEMĂNĂTOARE. Se aseamănă cu Geastrum rufescens care, însă, are un  colorit mai roşietic. Din acelaşi gen mai fac parte Geastrum quadrifidum, cu exoperidiul  împărţit în 4-8 lacinii dispuse sub formă de raze şi cu sacul sporal de un peduncul scurt;

Geastrum fornicatum, ale cărei lacinii se întind în jos  ridicând de la pământ sacul sporal de formă aproape globuloasă-turtită;

Geastrum  mirabilis, cu 5 lacinii, care creşte pe frunze moarte.

Sinonime. Geastrum sessile.

Comestibilitate. Fără interes alimentar.

This image has an empty alt attribute; its file name is geastrum1-1024x723.jpg

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: