Buretele cu perucã – Coprinus Comatus

Pãlãria este, la început, aproape cilindricã, apoi ia formã de clopot foarte ascutit, deschizându-se o datã cu trecerea timpului, cu marginea striatã fin, crãpatã în sens radial şii uşor rãsfrântã în sus. Cuticula este acoperitã de numeroşi solzi ocru-deschis, destul de zbârliţi,   care  îi  dau   un  aspect  lânos. Lamele sunt foarte dese, subţiri şi foarte înalte, niciodatã aderente. Piciorul este relativ   lung,   cilindric,   alb   cu   reflexe mãtãsoase şi complet gol în interior. Baza sa bulboasã este înfãşuratã într-o volvã subţire. Inelul este membranos şi foarte delicat. Carnea este albã, destul de fragilã şi moale, cu miros şi gust abia perceptibile.


VARIABILITATE.  Destul  de obişnuitã chiar în grupuri mari, pe pajişti, în grãdini şi parcuri, acestea fiind bogate în substanţe organice, de la câmpie la munte.
PERIOADA DE CREŞTERE. Vara-toamna.
SPECII ASEMÃNÃTOARE. Poate fi confundatã cu Coprinus ovatus, care, însã, nu are niciodatã lame de culoare roz.
SINONIME. Agaricus porcellanus, Agaricus tiphoides.
PRECAUŢII. Foarte bunã pentru consum alimentar, chiar şi crudã, cu condiţia sã fie tânãrã. Atunci când lamele devin roz, ciuperca trebuie aruncatã. Solzii de pe pãlãrie trebuie îndepãrtaţi pentru cã sunt indigeşti.