Alte denumiri: urechea norului, ciuperci de copac, cloud ear fungus, ara ge ki kurage, tree ear fungus, pepeiao, jamur kuping, black treasure, pinyin, pepeiao,
Sinonime: Auricularia nigricans, Hirneola polytricha, Auricularia polytricha.
Ciuperca a fost descrisă pentru prima dată în anul 1820 de către biologul german Christian Gottfried Ahrenberg. Este cultivat comercial pentru hrană în China.
Aparatul fructifer: prezintă o tulpină foarte scurtă, gelatinoasă, elastică, în formă de pălărie, suprafaţa exterioară este dens păroasă, de culoare maro-gălbui-închis până la maro-închis chiar brun-roşcat, prezintă benzi maro-cenuşii, suprafaţa inferioară este la început netedă apoi devine încreţită, de culoare maro-pal, maro-închis până la maro-negricios. Are diametrul de 10 cm.
Carnea: are textură cărnoasă, crocantă, are un gust blând care se absoarbe în aromele în care este gătit.
Habitat: se găseşte în pădurile umede de foioase pe copaci, buşteni, ramuri, crenguţe în descompunere, creşte în grupuri.
Specii asemănătoare: Auricularia heimuer.
Comestibilitate: ciuperca ar conţine o toxină numită auritoxină I si II, de aceea trebuie fiertă pentru 10-15 minute. Ciupercile sunt medicinale, pot avea beneficii asupra persoanelor cu hipertensiune arterială, cancer, poate preveni bolile coronariene şi arterioscleroza. Sunt populare în bucătăria chinezească cu efecte antioxidante şi antimicrobiene, folosite adesea în supe, tocane, sosuri, acestea absorb gustul şi aroma celorlalte ingrediente din mâncare. Se comercializează în general uscate, după deschidere se înmoaie 20-30 minute în apă pentru a le hidrata, se clătesc, se scurg apoi sunt folosite în tot felul de amestecuri.
Reţete: Supă de pui cu urechiuşe: pulpe de pui fierte si dezosate, într-o tigaie se pune ulei, ghimbir tătiat felii, carnea fiartă de pui, supă de pui, piper negru, sos de soia, ciupercuţele urechiuşe întregi spălate, ceapă verde 3-4 bucăţi. Se lasă 10 minute acoperit cu un capac apoi se poate servi cu orez sau mamaligă.
Urechiuşe prăjite – ciupercuţele trebuiesc fierte pt 5-10 minute, scoase din apă şi adăugate într-o tigaie cu ulei, ghimbir proaspăt tăiat mărunt, usturoi, ardei iuţi proaspeţi tăiaţi mărunt, sos de soia, piper, sare.
Salată de ciuperci: urechiuşe deja fierte 5- 10 min, adăugăm într-un bol sos de soia, usturoi, oţet balsamic, ulei de susan, sare, fulgi de ardei iute cui îi place, dacă sunt uscate şi comercializate din supermarket trebuie hidratate în apă 30 minute sau adăugate în apă clocotită cam 5 minute, le scurgem, apoi adăugam toate ingredientele.
Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: