Pălăria, iniţial în formă de clopot, devine din ce în ce mai plată pe durata maturizării; este netedă, uscată, de un frumos roşu viu, cu reflexe mătăsoase date de foarte numeroasele fibre microscopice care o acoperă, diametru 3-6cm, roşie.
Gurguiul este destul de amplu, dar nu pronunţat.
Piciorul, şi el roşu, este subţire, înalt, uneori şerpuit, cu multe striaţii longitudinale, înălţime 4-8cm, roşu.
Lamele sunt destul de rare, cărnoase, înalte, de culoare roşie-sângerie.
Carnea, şi ea roşie, are un miros imperceptibil şi gust uşor amar.
VARIABILITATE. Lamele roşii capătă pe parcursul maturizării nuanţe galben-ocru din cauza numărului enorm de spori depozitaţi pe ele.
Piciorul este mai mult sau mai puţin gol în interior.
Carnea roşie are câteodată nuanţe gălbui.
HABITAT. Este o specie destul de rară care creşte pe lângă trunchiurile coniferelor, în special la munte.
PERIOADA DE CREŞTERE. Vara-toamna.
SPECII ASEMĂNĂTOARE. Este inconfundabilă datorită coloritului roşu-viu a pălăriei şi piciorului.
PERICULOZITATE. Specie foarte otrăvitoare care poate provoca intoxicaţii foarte grave, uneori mortale.
Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: