Pălăria este emisferică, având o adâncitură în centru, apoi plată şi, la sfârşitul maturizării, adâncită în formă de cupă, cu marginea la început răsfrântă spre picior, apoi ridicată şi ondulată, diametru 6-20cm, brună.

Cuticula este netedă sau puţin lipicioasă, câteodată uşor crăpată.

Piciorul este destul de scurt, foarte consistent, cilindric sau subţiat la bază, înălţime 4-8cm, alb.

Lamele sunt distanţate între ele, foarte cărnoase şi înalte, puţin decurente în lungul piciorului şi întotdeauna intercalate cu lamele scurte.

Carnea este foarte tare şi compactă.

VARIABILITATE. La exemplarele tinere, pălăria este albicioasă, iar la cele mature este brun-închis, pătată în mod diferit cu negru. Piciorul este alb, cu pete brun-roşcate de întindere variabilă. Lamele sunt, la început, alb-ivoriu, apoi gălbui şi, la maturitate, gri-negricioase. Atunci când sunt atinse, devin roşu-cărămiziu sau negre. Carnea este, la începu, albă, iar la maturitate devine roşietică sau gri.

HABITAT. Creşte în mici grupuri în pădurile de foioase şi de conifere, de la deal la munte.

PERIOADA DE CREŞTERE. Vara-toamna.

Comestibilitate. Fără interes alimentar.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: