Sininime: Lepista sordida var. lilacea, Lepista sordida var. obscurata, Lepista sordida var. ianthina, Lepista nuda var. sordida, Agaricus sordidus, Tricholoma sordidum, Gyrophila nuda var. lilacea, Melanoleuca sordida, Rhodopaxillus sordidus, Lepista nuda var. lilacea.

A fost descrisă pentru prima dată în anul 1821 sub numele de Agaricus sordidus de către micologul suedez Elias Magnus Fries. În anul 1949 micologul german Rolf Singer a stabilit denumirea ştiinţifică acceptată în prezent drept Lepista sordida. Numele de gen “Lepista” tradus în latină înseamnă “fermecător” iar epitetul specific “sordida” însemnă “murdar” sau “pătat”.

Pălăria: este iniţial convexă apoi se aplatizează cu mijlocul uşor turtit, uneori mamelonat, la maturitate marginea este răsucită. Culoarea variază de la violet-cenuşiu, violet, apoi violet-brun. Centrul pălăriei devine maro pe timp uscat. Are în diametru 3-8 cm.

Cuticula: este netedă, capătă culori mai intense la umezeală iar pe timp uscat este mai deschisă, se usuca adesea cu pete.

Lamelele: sunt aderente şi concrescute cu piciorul, prezintă dinţişori fini mai mult sau mai puţin dese, cu multe lameluţe intercalate. Iniţial au culoarea lila dar cu timpul devin lila-pal,  lila-brun, lila-cenuşiu chiar brun-murdar.

Carnea: este destul de subţire în pălărie, fibroasă în picior, are culoarea iniţial violet apoi devine violet-pal, chiar cenuşiu. Are mirosul aromat apoi capătă un miros uşor rânced sau de pământ. Gustul este nesemnificativ.

Sporii: sunt elipsoidali, de mărime 6-9 x 4-5 microni. Pulberea lor este alb-crem până la roz-pal.

Piciorul: este cilindric, fibros, are în înălţime 6-8 cm iar grosime are 0,5-1 cm. Iniţial culoarea este lila sau violet-deschis apoi devine brun-lila. Suprafaţa este netedă sau albicios fibroasă.

Habitat: apare în păduri mixte şi în afara acestora, pe soluri lucrate, grădini, parcuri, pe compostul vegetal, adesea în cercuri de vrăjitoare, în linile mai-decembrie.

Specii asemănătoare: Lepista nuda (nicorete violet- comestibilă), Clitocybe nebularis (ciuperca ceţurilor- limitat comestibilă), Cortinarius alboviolaceus (necomestibilă), Cortinarius caerulescens (necomestibilă), Cortinarius camphoratus (necomestibilă), Cortinarius cyanites (necomestibil), Cortinarius salor (necomestibilă), Cortinarius iodes (necomestibilă), Cortinarius purpurascens (comestibilă), Cortinarius violaceus (bureţi vineţi- comestibilă), Cortinarius traganus (văloasa caprei- otrăvitoare).

Interes gastronomic: este o ciupercă comestibilă dar trebuie fiartă 5-10 minute înainte de a fi adăugată în alte mâncăruri.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: