Pălăria, foarte subţire şi fragilă, este, la început, convexă şi, apoi, aproape plată, cu un gurgui abia vizibil şi cu suprafaţa netedă şi uşor striată, diametru 1-3cm, brună.

Piciorul, mult alungit, este de formă cilindrică; baza sa se prelungeşte printr-un filament rădăcinos cu suprafaţă catifelată, înălţime 2-8cm, ocru.

Lamele sunt dese şi subţiri, unite cu piciorul (aderente).

Carnea este subţire, fără miros şi cu gust amar.

VARIABILITATE. Coloritul pălăriei variază de la brun în nuanţa cojii de alună, la brun-închis cu partea centrală întotdeauna mai deschisă. Lamele sunt albicioase sau galben-pai.

HABITAT. Creşte printre conurile de pin căzute pe pământ, în special la munte.

PERIOADA DE CREŞTERE. Primăvara.

SPECII ASEMĂNĂTOARE. Poate fi confundată cu numeroase specii de Marasmius.

SINONIME. Pseudohiatula tenacella.

Comestibilitate. Fără interes alimentar.