Recordul în privinţa dimensiunilor aparţine speciei Lagermannia gigantea, o ciupercă aparţinând familiei Lycoperdaceae, cunoscută sub mai multe denumiri populare (gogoşele, răsuflătoarea-pământului etc.).

Dimensiunile sale extraordinare (poate ajunge la un diametru de 80 cm şi o greutate de 20 de kg) i-au făcut pe cercetătorii care au studiat această specie să-i dea denumiri ştiinţifice corespunzătoare: Lycoperdon giganteum, Lycoperdon maximum, Calvatia gigantea.

Când este tânără, această ciupercă este foarte gustoasă în anumite reţete şi, în trecut, era întrebuinţată şi în alte scopuri. La ţară, era folosită ca antihemoragic: în acest scop exemplarele tinere (când ciuperca are o consistenţă normală) erau tăiate în felii şi puse la uscat.

Mai era folosită şi de apicultori pentru că o bucată din această ciupercă arde foarte lent şi degajă o mare cantitate de fum: când se făceau diferite operaţiuni în stupi, era aprinsă o bucăţică pentru ca fumul să liniştească albinele. Mai târziu s-a constat că această ciupercă mai deţine un record: aparatul său fructifer poate conţine până la şapte miliarde de spori.

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: