Alte denumiri: ciuperca de ametist, amethyst cantherellus.
Sinonime: Cantharellus cibarius var amethysteus
Numele de gen “Cantharellus” provine din cuvântul latin “cantharus” care însemnă “cupă, pocal sau potir”. Epitetul specific “amethysteus” înseamnă “ametist” cu referire la coloritul violet-liliac de pe suprafaţa pălăriei.
Este o ciupercă comestibilă cu carnea albă, fibroasă, cu miros fructat (slab de caisă), crud are gust uşor acid dar la fierbere dispare. Pălăria are suprafaţa netedă şi adesea inegală. Pe măsură ce îmbătrâneşte suprafaţa ciupercii devine galben-pal dar cu tentă violet. Marginile sunt ondulate, neregulate, are 5-10 cm în diametru, pliurile neregulate ale ciupercii sunt groase, bifurcate şi decurente extinzându-se în jos spre picior.
Piciorul: se contopeşte în pălărie, are 1-2 cm în diametru şi 2 cm în lungime, este de culoare mai palidă faţă de pălărie galben-pal, se îngustează spre bază.
Habitat: apare din lunile iunie-octombrie, pe solurile argiloase ale pădurilor de foioase în special stejari, fagi sau mesteceni, foarte rar se găsesc sub pini.
Interes alimentar: este de bună calitate doar după ce a fost fiartă 5-10 minute.
Specii asemănătoare: cu specia toxică Omphalotus olearius (buricul măslinului de culoare portocalie şi creşte în ciorchine), Omphalotus olivascens, specii comestibile Cantharellus cibarius (gălbiorii care sunt de culoare galben-portocaliu), Hygrophoropsis aurantiaca (gălbiori falşi), Cantharellus subpruinosus (creşte pe muşchi în păduri mixte de foioase şi molid), Cantharellus ferruginascens.
Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: