Alte denumiri: ceara de fag, beech woodwax, red cushion.

Sinonime: Sphaeria fragiformis, Hypoxylon coccineum, Hypoxylon majusculum, Hypoxylon cupreum, Sphaeria lateritia.

Ciuperca a fost numită iniţial Sphaeria fragiformis de către micologistul german Christiaan Hendrik Peerson în anul 1794, apoi în anul 1835 a fost transferat sub numele de Hypoxylon de către botanistul belgian Jean Jacques Kickx. Numele de gen Hypoxylon vine de la cuvântul “hipo” care înseamnă “sub” sau “dedesubt” şi cuvântul “xylon” care înseamnă “lemn”. Epitetul specific “fragiforme” provine din cuvântul latin “fragaria” care înseamnă “fragi”sau “în formă de căpşuni” cu referire la aspectul ciupercii asemănătoare frăguţelor în miniatură.

Corpul fructifer: are între 3-12 mm în diametru şi 2-7 mm în înălţime, sunt aproape sferice, cresc în colonii mari, la început au culoarea alb-cenuşiu apoi roz-somon, la maturitate se schimbă în roş-cărămiziu şi în cele din urmă capătă culoarea maro-negru. Prezintă mici denivelări (punctată cu coşuri) la maturitate, care se deschid pentru a elibera sporii ciupercii. Interiorul este tare şi de culoare negră.

Sporii sunt de culoare maro-închis în formă de semilună, netezi, de 10-15 x 4,8- 6,8 microni.

Habitat: apare pe tot parcursul anului în special la sfârşitul toamnei şi începutul iernii, pe ramurile căzute putrezite, pe scoarţa copacilor morţi în special de fag, rar pe alte foioase.

Specii asemănătoare: Hypoxylon fuscum (hazel woodwart- iniţial este de culoare alb-crem apoi maro şi o data cu maturizarea ajunge până la culoarea neagră), Hypoxylon howeianum (are sporii mai mici şi creşte în special pe arbori de carpen), Hypoxylon commutatum.

Ştiaţi că:

– unele specii din genul Hypoxylon pot fi folosite la cultivarea ciupercii Tremella fuciformis? Această ciupercă pentru a se dezvolta are nevoie de a parazita altă ciupercă (Annulohypoxylon archeri). Cultivatorii de obicei împerechează culturi de Tremella fuciformis cu această specie sau alte din genul Hypoxylon. Tremella fuciformis este una dintre cele mai importante ciuperci medicinale şi culinare din China şi Taiwan;

– Hypoxylon fragiforme poate fi gazda ciupercii Dialonectria episphaeria (Nectria episphaeria)? corpurile fructifere sunt sferice de culoare roşu-aprins, translucide, netede, apoi devin maro-portocaliu, cresc la aproximativ 0,2 mm în diametru şi pot creşte individual sau în grupuri.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: