Aparatul fructifer are în prima perioadă de evoluţie o formă de ou, parţial înfipt în pământ, diametru 1-2cm, portocaliu.

Curând însă, se despică în partea de sus, lăsând să crească un fel de picior înalt cu înălţimea de 8-12cm, albicios, cilindric, drept sau curbat, complet gol în interior, foarte fragil, care se termină cu o pălărie conică, deseori găurită în vârf.

La bază este vizibilă o volvă gelatinoasă şi destul de consistentă, care se prelungeşte pe sub pământ cu filamente miceliare ca nişte rădăcini.

Suprafaţa piciorului are găurele foarte fine.

Carnea are consistenţă scăzută, cu miros nu prea pătrunzător, dar neplăcut.

 

 

VARIABILITATE. Coloritul piciorului poate varia de la alb-imaculat la galben-pai. Pălăria este portocaliu-aprins sau verde-oliv din cauza  glebei vâscoase  şi lipicioase care o acoperă. Ea emană un miros dezgustător care atrage nori de muşte, ele răspândind apoi sporii.

Habitat. Ciupercă de origine nord-americană, Mutinus  caninus, s-a răspândit în  toată Europa la sfârşitul de-al doilea război mondial  datorită, probabil  sporilor,  transporrtaţi aici de trupele aliate. Destul de rară, dar local, uneori, chiar din abundenţă  poate  fi găsită,  de  obicei,   în grupuri  mici, în locurile umede  din pădurile de foioase, de la şes până la dealurile de altitudine medie.

Perioada de creştere. Vara-toamna.

Specii asemănătoare. Poate fi uşor confundată  cu Mutinus elegans, de dimensiuni mai mari şi cu  pălăria mult  mai ascuţită  şi nediferenţiată de picior.

Comestibilitate. Fără interes alimentar.

 

 

 

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: