Alte denumiri: chong cao, tochukaso, totsu.
A fost descrisă pentru prima dată în anul 1753 de către botanistul suedez Carl Linnaeus sub numele de Clavaria militaris. Această ciupercă este entomopatogenă adică parazitează insectele, care infectează corpul insectelor provocându-le moartea. Cordyceps în sălbăticie are peste 400 de specii care infectează de obicei alte insecte şi artropode. Sporii se vor depune pe insectă după care vor începe să germineze formând hife. Acestea cresc în interiorul insectei apoi se trasnformă în miceliu. Miceliul începe să consume insecta pe deplin. Se vor naşte ciupercuţe care vor elibera din nou spori şi va infecta alte insecte şi ciclul se reia. Ciuperca parazitează de obicei larva Lepidoptera spp. (ordin de insecte care includ fluturii).
Corpul fructifer este mic şi plăpând (0,3-1 cm), cu formă de măciucă sau de picioruş de culoare roşie-portocalie.
Hifele sale se dezvoltă pe corpurile larvelor de coleoptere şi în scurt timp din acestea nu mai rămâne decât partea exterioară, chitinoasă.
Miceliul său se poate fixa şi pe animale vii.
Habitat: rar întâlnită această ciupercă trăieşte în păduri, pe pajişti şi în grădini. Creşte din luna august până în luna noiembrie. Ciuperca este pe lista ciupercilor foarte rare din România.
Specii asemănătoare: Cordyceps sobolifera, Elaphocordyceps capitata, Elaphocordyceps ophioglossoides.
Comestibilitate: fără interes alimentar dar este folosită ca şi medicament tradiţional în multe ţări din Est. Ciuperca poate conţine o proteină dăunătoare (CMP 18) care induce apoptoza (declanşarea morţii celulare, celulele declanşează auto-distrugerea proprie ca răspuns la un anumit semnal) dar prin procesul de tratament termic şi alcalinizare a ciupercii proteina este distrusă. Este considerată o ciupercă cu proprietăţi extraordinare şi este folosită ca supliment înainte de un antrenament. Ciuperca oferă multiple beneficii pentru sănătate inclusiv antitumorale, imunomodulatoare, antiinflamatoare, antioxidante, antibiotice. Poate fi un înlocuitor ieftin al ciupercii Cordyceps sinensis (Caterpillar fungus) pentru că ambele conţin cordicepină o substanţă produsă în mod natural şi care este un bun aliat împotriva cancerului. Ciuperca poate fi chiar cultivată intr-o varietate de medii inclusiv larve de viermi de mătase, orez sau soluţie lichidă.