Pălăria: are diametrul de 5-10cm, la început emisferică, apoi convexă, la maturitate devine aproape plată, de obicei de culoare gălbuie (galben-limone), acoperită cu solzi mari cu aspect fibros şi mătăsos, de culoare gălbui-maronii;
Cuticula: este lipicioasă şi lucioasă;
Piciorul: are înălţimea de 5-12 cm, este cilindric, gol pe dinăuntru, alb-gălbui, îngroşat la bază într-un bulb mare, neted în partea de jos şi cu striaţii vizibile deasupra inelului, acesta este lat şi membranos, degajat în partea inferioară şi cu striaţii fine catifelate;
Carnea: este albă, moale, apoasă, cu miros specific de sfeclă sau miros slab de ridiche, şi cu gust neplăcut;
Variabilitate: coloritul pălăriei variază de la galben ca lămâia la galben-verzui şi câteodată este albă, piciorul cu o consistenţă relativ compactă variază între alb şi galben ca lămâia, lamele sunt de culoare de la alb la galben ca lămâia;
Habitat: specie foarte frecvent întâlnită la munte şi câmpie, în pădurile de foioase şi de conifere, în special cu sol acid;
Perioada de creştere: din primăvara- luna iunie, până în toamnă- luna octombrie;
Specii asemănătoare: cunoscută sub denumirea de false death cap pentru că poate fi confundată cu ciuperca mortală Amanita phalloides, care totuşi este inodoră, şi cu Amanita porphyria, cu aceleaşi caracteristici de comestibilitate;
Sinonime: Agaricus citrinus, Amanita mappa;
Precauţii: specia este comestibilă dar de valoare scăzută, nu se recomandă să fie culeasă din cauză că poate fi uşor confundată cu specii mortale;
Comestibilitate: MEDIOCRĂ.
Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut: